Heikin varaventtiili

Heikin varaventtiili
Heikki Poroila vuonna 1950

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Tyrmäävän typerää

Tiedän kyllä, ettei tähän aiheeseen kannattaisi aikaa tai argumentteja käyttää, mutta käytän silti ja yritän löytää hiukan metsää puilta. Aiheenani on ns. iltapäivälehtien, tässä tapauksessa erityisesti Sanoma-konserniin kuuluvan Ilta-Sanomien verkkolehden barokkisen liioitteleva kielenkäyttö (kauniisti sanoen). Jos arvoisa lukija on edes satunnaisesti käynyt noilla sivuilla, hän kyllä tietää, mitä tarkoitan.

Niin merkityksetöntä naispuolista tyrkkyä ei maailmassa ole, ettei hänen bikinikuvaansa luonnehdittaisi adjektiivilla TYRMÄÄVÄ! Kun somessa tapahtuu jotain oikein merkityksetöntä, Ilta-Sanomien toimittajan mielestä NETTI ON SEKAISIN tai se KUOHUU. Kun lehti julkaisee aivan tavallisen valokuvan, se on yleensä JÄÄTÄVÄ tai KUUMA hiukan aiheesta riippuen. Kaikille näille määritelmille on yhteistä se, ettei niillä ole minkäänlaista todellisuuspohjaa.

Miksi edes iltapäivälehti käyttää systemaattisesti tällaista kieltä? Tottahan toimittajat tietävät varsin hyvin, että heidän adjektiivinsa yrittävät tehdä ei mistään jotain muuta. Kysymys ei ole toimittajien sivistymättömyydestä tai suppeasta sanavarastosta. Mutta kysymys on kyllä julkaisijan puolelta harkitusta typeryydestä, jota päätoimittaja joutuu palkkansa edestä sietämään, edistämään ja puolustelemaan.

* * *

Yksinkertaisin selitys Ilta-Sanomien puhetavalle on vanha Goebbelsin periaate eli valehdellaan ja liioitellaan niin törkeästi, että tosiasiat katoavat jonnekin hämärään. Kyse on tietenkin myös siitä, että kun oikeasti tärkeitä uutisia ei viitsitä tai haluta välittää, jatkuva datavirta täytyy täyttää jollain halvalla, kuitenkaan lukijoiden klikkaushalua vähentämättä. Kun "uutisen" sisältö on tasan nolla, saadaan klikkauksia paitsi niillä bikinikuvilla itsellään käyttämällä tolkuttomia adjektiiveja ja lupaamalla asioita, joita ei sitten kuitenkaan itse jutussa ole.

Ehkä useimmat lukijat osaavat nauraa pilkallisesti näitten IS:n "juttujen" äärellä, loputtoman turhien julkkisten turhien "tapahtumien" kommentoinnin virralle. Ehkä toimittajat tietävät tämän päivän TYRMÄÄVIEN tarinoiden menevän suoraan huonon viihteen puolelle ja vain sillä mainostajalle kerrottavalla klikkausten määrällä on merkitystä.

Merkityksellisempää on, että Ilta-Sanomat käy loputtoman hömppä"uutisten" tarjonnan rinnalla myös aktiivista yhteiskunnallista poliittista sotaa, jonka kohteena ovat aina olleet ns. vasemmistolaiset asiat, mutta tänä päivänä myös kansallis-oikeistolainen, muille koko ajan UHITTELEVA Venäjä, koska sen olemassaolo estää Suomen oikeistolaista eliittiä liittämästä maata Naton täysjäseneksi. On tiedotusteoreettisesti kiintoisaa, että IS:n uutisotsikoissa kilpailevat tyhjää tyhjemmät julkkikset ja maailmanpolitiikan isot asiat sensaatiohakuisten väitteiden muodossa.

* * *

Ilta-Sanomat on ollut aina suoremmin oikeistolainen kuin emolehtensä Helsingin Sanomat. Yleensä Hesari kuittaa Ilta-Sanomien ilvenksenkokoisin kirjaimin julistaman venäläisten tuoreimman julkeuden yhden palstan pikku-uutisella. TYRMÄÄVISTÄ ja JÄÄTÄVISTÄ julkkiksista Hesari ei vaivaudu kertomaan mitään, se rooli on jätetty kokonaan Ilta-Sanomille. Oikein kyynisesti ilmaisten Hesaria tehdään fiksummille, Ilta-Sanomia typeryksille, jotka pitävät mitä tahansa lehdessä kirjoitettua totuutena, varsinkin jos se vahvistaa omia ennakkoluuloja.

Kukaan ei tietenkään pakota "fiksua" lukemaan Ilta-Sanomien verkkolehteä. Sen keskustelupalstan kommenteista päätellen lukijoita kuitenkin riittää, eivätkä suinkaan kaikki lehden tyrkyttämät huijaukset ja suoranaiset valheet mene läpi. Usein kuitenkin on helppo nähdä, kuinka suoraviivaisesti lehti yllyttää lukijoitaan poliittisella propagandalla välitöntä myönteistä palautetta keräten. Tämä lienee toimituksellisesti valittu linja. Harrastetaan tietoista liioittelua ja mustamaalausta, koska kukaan ei kuitenkaan ehdi ja jaksa ruveta mekkaloimaan saati totuutta tai edes alkeellista itsekriittisyyttä penätä.

T'ällainen on tietenkin journalistisesti aika luisuotsaista toimintaa. Ilta-Sanomat ei kuitenkaan ole ollut JSN:n tuomiolla tämän takia, vaan yleensä siksi, ettei lehdessä haluta tehdä selvää eroa mainoksen ja uutisaineiston välillä. Olen kuullut sellaisenkin älyttömän puolustelun, että IS on pientä verrattuna vaikka brittiläisiin kaltaisiinta, joille mikään epäinhimillinen ei ole vierasta tai torjuttavaa eikä yksityisyydensuojaa ole kuten Suomessa. En tiedä, nolottaako Ilta-Sanomien toimittajia esimerkiksi kollegojen edessä, todennäköisesti ei. Kaikki tietävät, että vain klikkausten määrällä on merkitystä - ainakin työpaikan säilymisen kannalta.

Olisi kyllä mielenkiintoista päästä lukemaan Ilta-Sanomien aivottomuuksia verkkosivuille naputtelevien toimittajien todellisia ajatuksia, niitä joita työnantaja ei kuule. Ei ole valitettavasti vielä kukaan ruvennut asiasta avautumaan. Sitä odotellessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja vain Google-tilin käyttäjiltä. Blogin kirjoittaja kannattaa avoimuutta keskusteluissa.