Heikin varaventtiili

Heikin varaventtiili
Heikki Poroila vuonna 1950

torstai 14. toukokuuta 2015

Resoluutiota kaikki tyynni

Ihminen reagoi asioihin eri tavalla siitä riippuen, millä resoluutiolla niitä tarjoillaan. Tulisimme luultavasti hulluiksi, jos nenämme varustettaisiin yhtäkkiä samalla resoluutiolla, jolla koira maailmaa haistelee. Tai ehkä innosta hulluksi, jos silmämme erottelukyky yhtäkkiä siirtyisi kotkan tasoluokkaan.

Resoluution määrää vaihtelemalla ihmisen aisteja - tai siis tietenkin aivoja - on suhteellisen helppo huijata. Juuri sopivalla pikselitiheydellä ja katsomisetäisyydellä saamme aikaan katsojaa kuohuttavan kuvan, mutta resoluutiota jyrkästi vähentämällä tai lisäämällä näky muuttuu joko kärpäsenliaksi tai merkityksettömiksi väripisteiksi.

Resoluutio jyllää kaikessa informaation välityksessä ja vastaanottokyvyssä. Kartalla kotoinen hiekkaranta näyttää sileältä, hiekanjyvien tasolla loputtoman monimuotoiselta ja varsin epämääräiseltä. Väitteessä "homeopaattinen valmiste parantaa" on olematon resoluutio, kun taas väite "eliöt muuttuvat evoluution mekanismien avulla" on vahvan todistusaineiston tarjoaman resoluution kyllästämä.

Minkä tahansa lajin huuhaalle onkin ominaista, ettei resoluutiota ole eikä sitä voida millään tavalla lisätä. Jumaliin, menninkäisiin tai joulupukkiin voi uskoa, mutta tällaisen uskomisen tosiasiallinen resoluutio on nolla. Väitteen tarkkuutta parantavaa todistusaineistoa ei kerta kaikkiaan ole. Uskova ei huomaa tätä puutetta, koska ei osaa sitä vaatia. Aivot voivat tottua alhaiseen resoluutioon.

* * *

Absoluuttista tietoa ja totuutta ei ehkä voida saavuttaa, mutta parempaa tiedollista tai kyvyllistä resoluutiota on mielekästä tavoitella kaikilla elämänalueilla. Jos resoluutio on heikko, kestäviä arvioita on vaikea tehdä.

Tämä koskee myös systemaattista valehtelemista, propagandaa, mielipiteenmuokkausta ja suostuttelua. Vihapuhe nojaa aina heikkoon resoluutioon, vahvoihin väitteisiin, joiden totuusarvoa on vaikea tai mahdoton arvioida. T'ätä kautta resoluutio liittyy myös valtaan ja vallankäyttöön. Keinotekoinen tiedollisen resoluution pitäminen mahdollisimman alhaisena on ominaista esimerkiksi Ukrainan kaltaisille konfliktialueille. Tiedon tarkkuus on aina propagandasodan ensimmäinen teloitettava.

Aito rasisti vihaa tietoa, jonka tarjoama terävämpi resoluutio vie rotupuheilta uskottavuuden. Ennakkoluulot elävät parhaiten siellä, missä resoluutiota pidetään vaikka väkivallalla mahdollisimman vähäisenä. Arviointitarkkuuden kasvattaminen on aina vaarallista sille, joka haluaa tiedon ja vallan monopolin.

* * *

Lisää resoluutiota, mikään ei ole minulle valokuvauksen harrastajana liikaa. Ilmaisu "hirviökamera" on outo, sillä lupaus 40 megapikselin kennosta herättää minussa vain ihastusta. Rakastan pyyhkäisyelektronimikroskoopeilla otettuja kuvia, joiden kahden nanometrin erottelukyky on kuin toisesta maailmasta - kuten onkin. Siinä maailmassa asiat nähdään sellaisina kuin ne ovat. Paitsi ettei kaksi nanometriä tietenkään ole perimmäinen raja ja ihmisen silmän ja aivojen yhteistyö vain yksi havaintolaji. Maksimaalinen resoluutio on ainakin toistaiseksi ulottuvilla vain teoreettisesti.

Inhimillisen tiedon tasolla ollaan teoreettisestikin lapsen asemassa. Tekoälyn tavoittelun tiellä on muitakin esteitä kuin tietokoneiden laskentateho. Emme taida erityisen hyvin ymmärtää tiedollisen resoluution ominaispiirteitä. Richard Feynman totesi tylysti, ettei kukaan ihminen ymmärrä kvanttifysiikkaa. Voinee turvallisesti väittää, ettei tilanne tietoresoluution puolella ole parempi.

Erityisen vaikeaa taitaa olla ymmärtää "täydellisen" ja "sopivan" tai "riittävän" resoluution eroa. Hiekkarannalla täytyy mennä kvanttien tasolle, jos haluaa rannan muodosta täydellisen kuvauksen, vaikka se sitten onkin ihmisjärjelle käsittämätön. Hiekkarannan kuvaukset eri resoluutioilla ovat kaikki sinänsä totta, mutta inhimillisen tiedon kohdalla näin ei taida olla. Ihmisaivojen ulottuvilla olevan tiedon kohdalla "riittävä" lienee mielekkäämpi tavoite, ihan haastava sekin.

Resoluution määrällä ja laadulla on herkkä suhde. Hahmotamme asian, kun tarkkuus on riittävä, juuri sopiva. Jos resoluutiota on liikaa tai liian vähän, hahmotuskykymme heikkenee tai katoaa kokonaan. Ärsyttävää! En voikaan janota lisää resoluutiota kaikkeen. Täytyy tyytyä siihen, minkä kohdalla resoluutiota ei ole tarpeeksi, kuten aiemmin mainitsemani vihapuhe ja jumalusko. Kyllä niissäkin haastetta riittää. Mutta voisitteko insinöörit silti rakentaa minulle kameran, joka yltää pyyhkäisyelektronimikroskoopin tarkkuuteen? Kiitos.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja vain Google-tilin käyttäjiltä. Blogin kirjoittaja kannattaa avoimuutta keskusteluissa.